Sunday, 10 March 2013

KAISERSCHMARRN without RAISINS but with APPLE

I love lazy Sunday mornings when I have time to prepare nice breakfast and enjoy it as long as I want. It doesn't happen very often, so they are very appreciated.

This time I decided to make traditional Austrian dessert for breakfast. I even did not mind I had to beat egg whites by hand. It was worth it! I can say that it was one of the best breakfasts I have ever eaten.




KAISERSCHMARRN without RAISINS but with APPLE / Makes 2 medium portions
// Recipe adapted from here //

INGREDIENTS:

  • 2 eggs
  • 1/2 cup almond milk
  • 1/2 cup spelt flour
  • pinch of sea salt
  • 2 TBS vanilla sugar or extract
  • 1 apple
  • 1 TBS of icing sugar + some for sprinkling
  • clarified butter


METHOD:

Separate egg whites from yolk to two medium size bowls. Add milk, flour, salt, vanilla sugar to egg yolks and mix well. Beat whites with 1 TBS of icing sugar until stiff by hand or electric mixer (that is so much quicker) and then gently fold it into flour mixture with large spoon. 


At the end peel off apple, cut in small pieces and add to the mixture. 

Melt butter on a medium size frying pan and pour half of the mixture, remember to pour some apples too (they stay on the bottom of your bowl). Fry on medium-low heat for about 4-5 minutes on each side. 
When it is golden brown cut it in small pieces using wooden spoon. Transfer to a plate, sprinkle with icing sugar and enjoy! Oh, do not forget to make the second portion :)



·······························································



in Polish


Niedzielne poranki to jedne z moich ulubionych. Wtedy jest czas na przygotowanie pysznego śniadania i delektowanie się nim jak długo tylko można. Niestety nie zdarzają się często i dlatego są bardzo doceniane.

Tym razem postanowiłam zrobić tradycyjny austriacki deser... na śniadanie. Nie miałam nawet nic przeciwko ręcznemu ubijaniu piany z białek. Było warto! Mogę spokojnie powiedzieć, że to jedno z najlepszych śniadań jakie jadłam.


KAISERSCHMARRN (omlet cesarski) bez RODZYNEK ale z JABŁKIEM / 2 średnie procje

SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki cukru waniliowego albo esencji z wanilii
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru pudru + trochę do posypania
  • masło klarowane

WYKONANIE:

Oddzielić żółtka od białek do dwóch średnich misek. Do żółtek dodać mąkę, mleko, sól i cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Następnie delikatnie wmieszać pianę w masę z mąką za pomocą dużej łyżki. Na końcu obrać jabłko, pokroić na małe kawałki i dodać do przygotowanej masy.
Masło rozpuścić na średniej patelni i wylać pół masy na patelnię (pamietaj o jabłkach, które zostaną na dnie miski). Smażyć po 4-5 minut z każdej strony. Kiedy omlet będzie złoto-brązowy pokroić na małe kawałki za pomcą drewnianej łyżki. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i delektować się każdym kęsem! A, i nie zapomnij o zrobieniu drugiej porcji :)

2 comments:

  1. Pycha :) To jeden z moich ulubionych omletów i zarazem jeden z pierwszych, jakie robiłam :)
    Chociaż... Twój zdecydowanie wygląda ładniej. No i ciekawi mnie, czy czuć migdałowy posmak od mleka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Mleko migdałowe jest bardzo delikatne i niestety - albo i nie - nie czuć smaku migdałów w omlecie.

      Delete