Wednesday, 2 January 2013

'SZARLOTKA' - apple pie

Yesterday was first day of New Year. Somehow I do not really like this transition from the old to the new. That is why I decided to make Polish apple pie to feel better.


SZARLOTKA





PASTRY


INGREDIENTS:

  • 400 g spelt flour (or any other)
  • 100 g butter at room temperature
  • 80 g icing sugar
  • 1 egg
  • 1 TBS baking powder
  • 1/2 cup sour cream

METHOD:

Put all ingredients in a big bowl and knead the dough. Add some more sour cream, if it is too dry. Divide into half and leave it on a side.


APPLE FILLING

INGREDIENTS:
  • 1 kg apples (the best are sour ones)
  • 100 g sugar
  • 1 vanilla sugar
  • 1 TBS cinnamon
  • 2 TBS bread crumbs

METHOD:

Wash, peel and grate apples. Mix them with sugar, cinnamon and bread crumbs.

Line baking tray with baking paper or grease it with butter. Roll out the dough on the tray, spread apple filling and then roll out another half of dough. Stab the dough with a fork over the entire surface. Bake in 180C for about half an hour (until the pie is golden brown). 



·······························································

in Polish


Wczoraj był pierwszy dzień Nowego Roku. Jakoś nie bardzo przepadam za tym przejściem ze starego w nowe i dlatego postanowiłam polepszyć sobie humor szarlotką. 


SZARLOTKA



CIASTO 

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki orkiszowej (może być inna)
  • 100 g masła o temp. pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki śmietany

WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za suche, dodać śmietany. Podzielić je na połowę. 


JABŁKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kg jabłek (najlepsze będą kwaskowe)
  • 100 g cukru (jeżeli używamy jabłek słodkich, wtedy można użyć mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 stołowa łyżka cynamonu
  • 2 stołowe łyżki tartej bułki

WYKONANIE:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na grubym tarle. Dodać cukier, bułkę tartą i cynamon, i razem wymieszać.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i posypać mąką a najlepiej bułką tartą. Jedną połówkę ciasta rozwałkować, na to położyć jabłka, następnie przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180C przez pół godziny (szarlotka ma być przyrumieniona).


No comments:

Post a Comment