GRATED CAKE WITH PLUM JAM
// Recipe adapted from here //
- 2 cups of spelt flour (it can be any)
- 1 tsp baking powder
- pinch of salt
- 225 g butter
- 1/2 cup brown sugar
- 1 vanilla sugar or 1 TBS vanilla extract
- plum jam (it can be any flavour)
- icing sugar for dusting
- spices like cinnamon, cardamon, cloves, vanilla (I like this product very much)
METHOD:
Beat butter with sugar using an electric mixer until mixture is fluffy. Mix flour, baking powder and salt in separate bowl. Then add the flour mixture (and vanilla extract if using that one) to the butter one, and mix well.
Make a ball shape from the dough, wrap it in foil and put to the freezer for half an hour.
Preheat oven to 175C and line a round baking tray (about 22 cm) with parchment paper. Grate half of the dough (use the largest wholes of the grater), spread on the bottom of the tin and press it gently. Then spread jam on the top and grate another half of the dough. Sprinkle the top with spices. Bake for about 35 minutes or until golden brown. When ready, cool it in a pan, then dust with powdered sugar and serve!
*Thank you Asia :)
·······························································
in Polish
TARTE CIASTO Z POWIDŁAMI
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (może być inna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy albo 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- powidła (można użyć jakiegokolwiek dżemu)
- cukier puder do posypania
- przyprawy korzenne (bardzo lubię ten produkt)
METODA:
Masło ubić z cukrem aż masa będzie puszysta. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać tę miksturę (wraz z wanilią jeśli używamy ekstraktu) do maślanej i dobrze mieszamy.
Ukształtować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Blachę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i posypać mąką.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć pół ciasta na cała powierzchnię blachy, lekko przycisnąć. Rozprowadzić powidła lub dżem na całej powierzchni blachy, a następnie zetrzeć kolejną połówkę ciasta. Posypać przyprawami. Piec około 35 minut. Wierzch ciasta powinien być złoto-brązowy. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i można jeść!
*Dziękuję Asiu :)
*Dziękuję Asiu :)
No comments:
Post a Comment