Last year I watched Rachel Khoo BBC series and I have decided to try her chestnut cream recipe. It is delicious! and it can be eaten with crepes, toasts, waffles, cakes etc.
CHESTNUT CREAM
// You can watch it here //
INGREDIENTS:
- 200 g cooked chestnuts (you can buy them in supermarket)
- 250 ml double cream
- 2 TBS cane sugar
- 1 vanilla pod
- 1 & 1/2 TBS cognac (optional)
METHOD:
·······························································
in Polish
Pamiętam jak bardzo byłam zainteresowana smakiem kasztanów. Raz przed świętami Bożego Narodzenia pojechałam do Wiednia i właśnie tam po raz pierwszy próbowałam tych pyszności.
W zeszłym roku oglądałam serię BBC z Rachel Khoo i postanowiłam spróbować jej przepisu na krem z kasztanów. Jest pyszny i można go serwować z naleśnikami, tostami, goframi, ciastami itp.
KASZTANOWY KREM
// obejrzyjcie tutaj //
SKŁADNIKI:
- 200 g ugotowanych kasztanów
- 250 ml śmietanki min. 30%
- 2 stołowe łyżki cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 1 i pół stołowej łyżki koniaku (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Kasztany, śmietankę i cukier włożyć do rondla. Wyskrobać ziarenka wanilii i wraz z laską włożyć do pozostałych składników. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Gotowe!
No comments:
Post a Comment