ALMOND & CINNAMON BISCUITS / Makes about 36 biscuits (3 cm diameter)
/ Recipe adapted from Tara Stiles /
INGREDIENTS:
- 2 cups almond meal
- 1/2 cup maize flour
- 1 tsp baking powder
- 1/3 cup coconut sugar
- 1 TBS cinnamon
- 1/3 cup millet milk (any nut milk)
- 1 tsp vanilla extract
- 4 TBS melted coconut oil
- toasted sesame seeds (for sprinkling)
METHOD:
Preheat the oven to 175C. Line baking tray with parchment paper.
Mix first all dry ingredients in a large bowl. Then add wet ingredients and make sure all ingredients are combined well. Roll in little balls. Place on baking tray and flatten slightly. Sprinkle with toasted sesame seeds. Bake for about 20 minutes. Leave to cool and then you can start enjoying!
in Polish:
Z przepisu wychodzi sporo ciasteczek, jeżeli zrobicie je o średnicy około 3 cm. Można je przechowywać przez kilka dni - jednak trudno się im oprzeć więc ostrzegam ;)
MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE CIASTECZKA / około 36 sztuk w zależności od wielkości
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki migdałowej (można użyć drobno zmielonych migdałów)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru palmowego (można mniej albo w ogóle)
- 1 łyżka cynamonu
- 1/3 szklanki roślinnego mleka (jakiegokolwiek; użyłam migdałowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (lekko ostudzonego)
- uprażone ziarenka sezamu (do posypania)
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzac do 175 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać mokre i wszystko dobrze wymieszać. Nabierać łyżką trochę ciasta, robić małe kulki w dłoniach, lekko spłaszczyć i położyć na blachę. Posypać wszystkie ziarenkami sezamu i piec około 20 minut, aż będą lekko brązowo-złociste. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment