Monday, 25 November 2013

MAYONNAISE




MAYONNAISE

INGREDIENTS:

  • 2 egg yolks
  • 450ml mild olive oil
  • 1 TBS Dijon mustard (I used wholegrain one that is why you can see mustard seeds on the photo)
  • sea salt
  • juice of half lemon (optional)


METHOD:

All ingredients have to be at room temperature.


Wash eggs properly and then separate egg yolks from whites. Place yolks and mustard in the bowl of food processor. Mix well until the mixture is smooth. Now it is time for olive oil. Start pouring it slowly while the food processor is still mixing the mixture. You will see when the mayo is ready - it takes about 5 minutes to get right texture. At the end add lemon juice and salt to taste and mix well. 


Keep in the fridge in jar.




in Polish:


MAJONEZ



SKŁADNIKI:

  • 2 żółtka
  • 450ml jasnej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • sól morska
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)


WYKONANIE:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej,

Umyć dokłądnie jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z musztardą. Następnie wlewać małym strumieniem oliwę do ciągle ubijającego miksera. Uzyskanie konsystencji mojonezu zajmie około 5 minut. Na końcu dodać sok z cytryny i sól do smaku.

Przechowywać w słoiku w lodówce.

No comments:

Post a Comment