Friday, 8 March 2013

MINI APPLE CRUMBLE

Today I wanted something light, warm with my favourite spices. I chose delicious apple crumble. Of course, I am not able to survive without dessert!





MINI APPLE CRUMBLE / Makes 2-3
// Recipe adapted from smitten kitchen //


INGREDIENTS:
  • 2 medium apples
  • 1/2 TBS cornstarch
  • 4 crushed cloves
  • 1/2 cup oats
  • 2 TBS ground almonds
  • 2 TBS palm sugar
  • 1/4 tsp cinnamon
  • pinch of sea salt
  • 1/4 tsp baking powder
  • 1 TBS unsalted butter
  • 2 TBS mild olive oil

METHOD:

Preheat oven to 175 C. 



Peel and core apples, cut them in small chunks. 



Place them in a small bowl, add cornstarch and sprinkle crushed cloves and mix well. Then transfer to two or three ramekins. 




Place all dry ingredients in a medium bowl and mix. Melt butter and the stir in olive oil. 



Pour to the dry mixture and mix well until crumbly. 



Divide crumble mixture over apples. Sprinkle with a little water. 

Bake for 30-40 minutes or until crumbs are golden brown and you can see apples bubbling around them. Leave them to cool for few minutes and serve warm with oat cream or natural yoghurt. 





·······························································


in Polish


Dzisiaj miałam ochotę na coś lekkiego i ciepłego z moimi ulubionymi przyprawami. Wybrałam jabłka pod kruszonką. Nie umiem przeżyć bez deserów!

MINI JABŁKA POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ / 2 porcje

SKŁADNIKI:
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 zmiażdżone goździki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru palmowego (albo innego "zdrowego słodzika")
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła bez soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Obrać jabłka i pokroić na małe kawałki. W małej misce wymieszać je z mąką kukurydzianą i goździkami, a następnie przełożyć do przygotowanych 2 albo 3 kokilek. Suche składniki wymieszać w misce. Masło rozpuścić, dodać oliwę i wymieszać. Następnie wlać do suchych składników mieszając do uzyskania konsystencji kruszonki. Podzielić między kokilki i spryskać lekko wodą. Piec przez 30-40 minut albo aż kruszonka będzie złoto-brązowa i sok z jabłek będzie lekko bulgotał. Pozostawić chwilę do ostudzenia. Serwować ciepłe z kremem owsianym lub jogurtem naturalnym.