Saturday, 9 March 2013

ELDERFLOWER PANNA COTTA

Panna cotta is one my favourite Italian desserts. However, traditionally it is made from milk, cream and sugar, I have decided to make a little change.  




ELDERFLOWER PANNA COTTA / Makes 3-4 (it depends on the size of form)
// Recipe adapted from here //

INGREDIENTS:

  • 500 ml double cream
  • seeds form 1 vanilla pod or 4 tsp vanilla extract
  • 4 TBS agave nectar
  • powdered gelatine for 1/2 l of liquid
  • 4-5 TBS Elderflower liquor


METHOD:

Place cream, vanilla and agave nectar in a medium saucepan and simmer on high heat stirring occasionally. Bring it to boil and remove from gas immediately. In the meantime, melt gelatine in 2-3 tablespoons of hot water. When it is ready, pour it into cream and stir. Let i cool down a little and then add elderflower liquor. Divide mixture between ramekins or any small dishes you are using. Let is sit in the room temperature, then cover with cling film and put to the fridge. When set, it is ready to serve!






·······························································


in Polish


Panna cotta to jeden z moich ulubionych włoskich desrów. Oryginalny przepis mówi o miksturze mleka, śmietany i cukru. Ja jednak pozwolilam sobie wprowadzić małą zmianę.

PANNA COTTA Z LIKIEREM Z CZARNEGO BZU / 3-4 porcje (w zależności od wielkości naczyń)

SKŁADNIKI:
  • 500 ml słodkiej śmietanki
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 4 łyżeczki ekstraktu z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki nektaru z agawy
  • żelatyna  w proszku na 1/2 l płynu
  • 4-5 łyżek likieru z czarnego bzu


METODA:

Śmietankę, wanilię i agawę podgrzewać w rondlu na dużym ogniu mieszając co jakiś czas. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. W międzyczasie dokładnie rozpuścić żelatynę w 2-3 łyżkach gorącej wody i wlać do śmietanki. Poczekać chwilę aż przestygnie i wtedy dodać likier z czarnego bzu. Rozlać do naczyniek i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.