Thursday, 23 January 2014

VEGAN APPLE PIE - 'SZARLOTKA'

This time I would like to introduce vegan sugar-free apple pie. I simply replaced some products from the original recipe by their plant substitutes. The dough was a little harder so I had to use more strength to roll it out. Despite of that it is delicious and there is still some left - so feel invited to try ;)





VEGAN APPLE PIE - 'SZARLOTKA'


PASTRY


INGREDIENTS:
  • 400 g spelt flour (or any other)
  • 1/2 cup extra virgin coconut oil
  • 2 tsp apple cider vinegar
  • 1 TBS baking powder
  • 1/2 cup soy cream

METHOD:

Put all ingredients in a big bowl and knead the dough. Add some more cream, if it is too dry. Divide into half and leave it on a side.


APPLE FILLING

INGREDIENTS:
  • 1 kg apples (I used sweet ones as I did not use any sugar in that recipe)
  • 2 tsp cinnamon
  • few cloves

METHOD:

Wash and peel apples. Cut them into small chunks. Mix them with cinnamon and cloves.



Line baking tray with parchment paper. Roll out the dough on the tray, spread apple filling and then roll out another half of dough. Place on the top of apples. Stab the dough with a fork over the entire surface. Bake in 180C for about half an hour (until the pie is golden brown). 



·······························································

in Polish



WEGAŃSKA SZARLOTKA



CIASTO 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki orkiszowej (może być inna)
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego extra virgin
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki śmietanki sojowej

WYKONANIE:

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za suche, dodać śmietanki. Podzielić je na połowę. 


JABŁKA

SKŁADNIKI:
  • 1 kg jabłek (użyłam słodkich i nie dodałam cukru)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków

WYKONANIE:

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w małe kawałki. Dodać goździki i cynamon, wymieszać.



Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połówkę ciasta rozwałkować, na to położyć jabłka, następnie przykryć rozwałkowaną drugą połową ciasta. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180C przez pół godziny (szarlotka ma być przyrumieniona).