Sunday, 12 January 2014

MINESTRONE SOUP with KALE

I have to say that this soup is simply amazing. I have never tried so delicious minestrone one ;)




MINESTRONE SOUP with KALE
/ Recipe adapted from here /

INGREDIENTS:
  • 1 large white onion, chopped in small pieces
  • 3 medium carrots, thinly sliced
  • 2 celery stalks, thinly sliced
  • 1 cube of vegetable stock (I use that one)
  • 3/4 − 1 cup red lentil, rinsed
  • 1/2 large courgette, thinly sliced
  • 1 leek, thinly sliced
  • 3 cloves of garlic, thinly sliced
  • tin of chopped tomatoes
  • large handful of kale (stems removed), washed & teared into small pieces
  • pink salt
  • 1 tsp turmeric
  • 1 tsp sweet paprika
  • red wine vinegar, optional



METHOD:

Place about 1 & half litre of water in large pan on medium heat. Add onion, celery, carrots, stock and cook for about 10 minutes.

Then add garlic, leek, courgette and red lentil. Cook for further 5 minutes.

Add tomatoes (and a little water if too thick). Bring to the boil and cook for about 10 minutes or until all ingredients are tender.

At the end, add kale and cover for few more minutes cooking on small heat. Add turmeric, sweet paprika and season with salt to taste.

You can add also just a little of red wine vinegar.




in Polish


ROZGRZEWAJĄCA ZUPA MINESTRONE


SKŁADNIKI:
  • 1 duża biała cebula (drobno posiekana)
  • 3 średnie marchewki (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 2 łodygi selera (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 1 kostka bulionu warzywnego (BIO)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (przepłukanej)
  • 1/2 dużej cukini (pokrojona w cienkie plasterki)
  • 1 por (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 3 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plasterki)
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • duża garść jarmużu (łodygi usunięte, umyty i porwany na małe kawałki)
  • różowa sól
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • czerwony ocet winny (opcjonalnie)



WYKONANIE:

W dużym rondlu postawić około 1 i pół litra wody na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler, marchew, kostkę bulionu i gotować przez około 10 minut.

Następnie dodać czosnek, pora, cukinię i czerwoną soczewicę. Gotować przez kolejne 5 minut.

Dodać pomidory (i trochę wody jeśli zupa jest zbyt gęsta). Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na koniec dodać jarmuż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez kilka następnych minut. Następnie dodać kurkumę, słodką paprykę i doprawić solą do smaku.

Można dodać też trochę czerwonego octu winnego.