Friday, 10 January 2014

QUINOA PORRIDGE

I heard about the Five Elements Theory in Chinese Cooking but never tried to use it in my kitchen. I believe in its fantastic influence as there is connection between energy of your body and the meals which will be prepared. I strongly believe that the way you feel depends on what you put into your body, as well as if your body is healthy.

The foundation of cooking according to that theory is that there are five elements connected to tastes, and the tastes belong to ingredients. And these have to be used in special order to receive desirable energetic level of the meal.


You can read some more about that here




QUINOA PORRIDGE
/ Recipe adapted from Beata Pawlikowska diary for 2014 /



INGREDIENTS:
  • 1 TBS millet, rinsed
  • 3 TBS quinoa flakes
  • 1 TBS ground flaxseed
  • 1 TBS goji berries,thinly sliced
  • 3 dates, cut into strips
  • 3 prunes, cut into strips
  • 1 TBS sunflower seeds
  • 1 TBS sesame seeds
  • 1 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp cardamon
  • 1/4 tsp turmeric
  • 2 crystals of pink Himalayan salt




METHOD:

Boil about half cup of water in small saucepan. Add millet, ground flax seeds and cinnamon. Stir and boil for a while on small gas.

Add quinoa flakes and cardamon, stir and boil for a while.

Add pink salt or just a little of cold water. Stir and boil for a while.

Add goji berries, stir and boil for a while.

Then pour not the whole cup of hot water. Add turmeric. Stir and boil for a while.

At the end, add dates, prunes, sesame and sunflower seeds. Stir well and boil for further 5-8 minutes until water is absorbed.



in Polish:



SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka kaszy jaglanej, opłukanej
  • 3 łyżki płatków komosy ryżowej
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka jagód goji, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3 daktyle, pokrojone w paseczki
  • 3 suszone śliwki, pokrojone w paseczki
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 kryształki 
    różowej 
    soli himalajskiej



WYKONANIE:

Zagotować pół szklanki wody w rondelku. Dodać kaszę jaglaną, siemię lniane i cynamon. Wymieszać i gotować przez chwilę na małym gazie.

Dodać płatki komosy i kardamon, wymieszać i gotować przez chwilę.

Dodać kryształki soli albo trochę zimnej wody. Wymieszać i gotować przez chwilę.

Dodać jagody goji, wymieszać i gotować przez chwilę.

Następnie dodać szklankę gorącej wody. Dodać kurkumę. Wymieszać i gotować przez chwilę.

Na koniec, dodać daktyle, suszone śliwki, sezam i nasiona słonecznika. Dobrze wymieszać i gotować przez kolejne 5-8 minut, aż woda zostanie wchłonięta.