Monday, 6 January 2014

PUMPKIN BREAD

Having so much pumpkin puree in my pantry, the time for the pumpkin bread has arrived. Combination of all these spices used in the recipe bring feelings of warmth, cosiness and comfort. I know the winter is not fantastic this year but we can always imagine that, cannot we?!
And also, today it is the last day of having xmas tree at home... So I let myself capture it here.





PUMPKIN BREAD
/ Recipe adapted from here /


INGREDIENTS:
  • 1 cup wholegrain flour
  • 3/4 cup buckwheat flour
  • 1 TBS cinnamon
  • 6 crushed cloves
  • 1 tsp nutmeg
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp sea salt
  • 1/2 tsp baking powder
  • 3 TBS maple syrup or honey
  • 2 TBS water
  • 2 TBS molasses
  • 1/4 cup mild olive oil (or apple sauce)
  • 1 & 1/4 cup pumpkin puree
  • 3/4 − 1 cup chopped walnuts & pecans
  • vanilla & cinnamon coconut sugar for sprinkling (optional)



METHOD:

Preheat the oven to 180 C and line baking loaf tin with parchment paper.

Mix all dry ingredient in large bowl and all wet in another bowl. Then add wet mixture to dry and mix well so the thick batter forms. At the end add chopped nut and mix.

Transfer to loaf tin and sprinkle with vanilla&cinnamon coconut sugar. Bake for about 45-50 minutes or until a toothpick inserted in comes out clean. Place in a wire rack and let cool.





in Polish


DYNIOWY CHLEB


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka ciemnej mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 6 mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki melasy
  • 1/4 szkalnka jasnej oliwy (lub musu jabłkowego)
  • 1 & 1/4 szklanki dyniowego puree
  • 3/4 − 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich i pekan
  • waniliowo-cynamonowy cukier z palmy kokosowej do posypania (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Rozgrzać piekarnik do 180 C i wyłożyć keksówkę (o długości ) pergaminem.

Wymieszać wszystkie suche składnik w dużej misce i wszystkie mokre - w drugiej misce. Następnie dodać do suchych mokrą mieszaninę i dobrze wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać.

Przełożyć do blachy, posypać cukrem waniliowo-cynamonowym. Piec około 45-50 minut, albo aż wykałaczka włożona wychodzi czysta. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.