Tuesday, 3 December 2013

WHOLEGRAIN SPELT BREAD

Finally I got perfect in making my sourdough spelt bread. It is very simple that each of you can make it at home. The problem might be only with a starter of sourdough. I make one by myself and freeze it in my freezer (I will post my sourdough recipe another time).
Maybe your friends or someone from your family bakes bread and you can get it from them… Also, I have seen online shops selling such starters.

You can also try to bake that bread only with yeast. I am sure it will work as my friend has tried it.





WHOLEGRAIN SPELT BREAD / Makes 1 large loaf


INGREDIENTS:

  • 500 g wholegrain spelt flour
  • 1 & 1/2 tsp sea salt
  • 2 TBS toasted sunflower seeds
  • 1 TBS toasted pumpkin seeds
  • 2 TBS extra virgin olive oil
  • 1 TBS rye sourdough
  • 1 tsp dry yeast
  • 400 ml luke warm water

METHOD:

Measure water and stir in dry yeast. Leave on the side for about 10 minutes.

Mix flour, salt, seeds in a large bowl. Then add olive oil and mixture of water and yeast, as well as sourdough. Mix using wooden spoon or hand for about 5 minutes. Transfer to prepare loaf pan (I use 20cm long), sprinkle dough with a little flour (so it will not stick to the kitchen towel), cover with kitchen towel and set aside in warm place until raise to the top of the tin.

When ready, preheat the oven to 200C and bake for about 40-45 minutes.

or

Preheat the oven to 50C. When the dough is transferred to the pan, place it in the oven checking every some time when it doubles its volume. Set the temperate for 200C (do not take the loaf pan out from the oven) and bake for about 40-45 minutes. 



in Polish:


SKŁADNIKI:

  • 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej lub różowej
  • 2 łyżki uprażonych na patelni ziaren słonecznika
  • 1 łyżka uprażonych na patelni pestek z dyni
  • 2 łyżki extra virgin oilwy z oliwek
  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody

WYKONANIE:


Odmierzyć wodę i wymieszać z suchym drożdżami. Odstawić na około 10 minut.

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i nasiona. Następnie dodać olej z oliwek i mieszaninę wody i drożdży, jak również zakwas. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub ręką i wyrabiać przez około 5 minut. Przenieść ciasto do keksówki (używam o długości 20 cm), posypać ciasto odrobiną mąki (aby nie przykleiło się do ścierki). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i wypełni .


Wyrośnięte ciasto włożyć do rozgrzanego do 200 ° C 
piekarnika i piec przez około 40-45 minut.

lub
Rozgrzać piekarnik do temperatury 50 ° C. Blachę z ciastem mieścić w piekarniku sprawdzając co pewien czas kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Przestawić piekarnik na 200 ° C i piec około 40-45 minut.