Wednesday, 4 December 2013

SWEET POTATO BREAD with CRANBERRIES & PECANS

Every year when there is cold and dry weather, dried colourful leaves are lying in the parks, squirrels are looking for nuts and the Autumn is nearly finished... I dream about going to Paris. I think one day it will just happen...


That is one of the best comforting cakes ever. I was so nicely surprised how all the tastes go well with each other.

* I have already told my mum that I am going to make it for Christmas. 




SWEET POTATO BREAD with CRANBERRIES & PECANS
/Recipe adapted from here/


INGREDIENTS:
  • 1 & 1/2 cups spelt flour (I used half white & half wholegrain spelt flour)
  • 1/2 tsp sea salt
  • 2 TBS molasses (or maple syrup)
  • 1 tsp baking soda
  • 1 cup sweet potato puree (cooled)
  • 1/2 cup melted coconut oil
  • 2 eggs
  • 1/4 cup water
  • 1/2 tsp fresh nutmeg
  • 1 TBS cinnamon
  • 1 cup chopped pecans
  • 1 cup chopped fresh cranberries


METHOD:

First prepare sweet potato puree by peeling them, then steaming, boiling or roasting with the skin on, mashing them by fork until smooth (I prepared mine one day earlier and kept it in the fridge).

Preheat the oven to 180C and prepare a loaf tin.

Mix together all dry ingredients in a large bowl. In another bowl mix all wet ingredients. Then add wet mixture into the dry and mix quickly. At the end add pecans and cranberries. Transfer to the loaf pan and bake for about 55-60 minutes or until inserted toothpick comes out clean.





in Polish:


CIASTO ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW Z ORZECHAMI PEKAN I ŻURAWINĄ


SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej (użyłam pół białej i pół pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki melasy albo syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka tłuczonych słodkich ziemniaków (nie gorących)
  • 1/2 szklanki stopionego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka cynamonu (uwielbiam - dlatego tak dużo)
  • 1 szklanka grubo siekanych orzechów pekan
  • 1 szklanka pokrojonej świeżej żurawiny (można użyć suszonej)

WYKONANIE:

Puree ze słodkich ziemniaków można przygotować dzień wcześniej (trzymałam swoje w lodówce w zamkniętym pojemniku). Można je obrać i ugotować w małych kawałkach, albo zrobić na parze, albo całe ze skórką upiec w piekarniku. Kiedy miękkie rozgnieść widelcem na jednolitą masę.

Nagrzać piekarnik do 180C i przygotować blachę (keksówkę).

Wymieszać wszystkie suche składniki w dużej misce, a mokre w drugiej. Następnie dodać mokre do sychych i szybko wymieszać. Na końcu dodać orzechy i żurawinę. Przełożyć do przygotowanej keksówki i piec około 55-60 minut (sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone).