Sunday, 8 December 2013

YEASTED CAKE with PLUMS




YEASTED CAKE with PLUMS


INGREDIENTS:

  • 1/2 kg white spelt flour
  • 5 dkg fresh yeast or 1 tsp dried yeast
  • 1 cup non diary milk
  • 1/2 cup coconut sugar
  • 2 eggs
  • 10 dkg melted butter (not warm) 
  • pinch of sea salt
  • lemon zest
  • 8-10 large plums (cut in quarters)

crumble

  • 6 TBS butter
  • 12 TBS wholegrain spelt flour
  • 5 TBS coconut sugar
  • pinch of sea salt


METHOD:

Warm up milk and stir in the yeast, leave on the side for about 15 minutes. In the meantime, melt butter and set aside.

Then mixed it with the flour, then add eggs, salt and lemon zest. Knead the dough using wide wooden spoon for about 10 minutes or until the dough does not stick to the spoon. At the end add melted butter and mix carefully until it is absorbed.

Transfer the dough into the large baking tray (about 20 x 30 cm). Arrange plums on the top of the batter with the skin-side of the slices facing up. Then make crumble by mixing all ingredients in a bowl using your fingers. Sprinkle all over the top of the batter with plums. Cover with kitchen towel and leave in warm place and let rise.

When ready, preheat the oven to 180-190 C and bake for about half an hour or until inserted toothpick comes out clean.





in Polish


SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg białej mąki orkiszowej
  • 5 dkg drożdży lub suchych na tę ilość mąki (sprawdź na opakowaniu)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru z palmy kokosowej
  • 2 jajka
  • 10 dkg rozpuszczonego tłuszczu (prawdziwe masło) 
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 8-10 dużych śliwek (pokrojonych w ćwiartki)
kruszonka
  • 6 łyżek masła
  • 12 łyżek ciemnej mąki orkiszowej
  • 5 łyżek cukru z palmy kokosowej
  • szczypta soli


WYKONANIE:

Drożdże, ciepłe mleko, cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia zaczynu. Następnie dodać go do mąki. Potem dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto (około 10 minut). Na samym końcu dodać letni tłuszcz i wyrabiać aż się wchłonie.

Przełożyć do blachy (wielkość około 20 x 30 cm). Ułożyć śliwki na całej powierzchni ciasta (częścią środkową skierowaną do góry). Następnie zrobić kruszonkę mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą palców. Posypać całą powierzchnię ciasta. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

Nagrzać piekarnik do około 180 - 190 stopni. Piec około pół godziny, sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.