Saturday, 1 December 2012

CARROT CAKE with MASCARPONE

I have tried many carrot cakes but not many of them I remember. Once I lived near organic shop where every week one of the best carrot cakes was baked. It was served with goats cheese cream and no raisins - luckily for me! Each piece was soft and melting in my mouth. Every time it was disappearing so quickly even though I was trying to make a pleasure last longer!

So here it is, first time on that blog but not the first time made by me...


CARROT CAKE
// Recipe comes from A tale of Two //
INGREDIENTS:

  • 125 g white spelt flour
  • 125 g wholegrain spelt flour
  • 1/2 tsp of baking powder
  • 1 tsp cinnamon
  • pinch of ground cloves
  • pinch of salt
  • 200 ml light olive oil
  • 180 g mild Muscovado sugar
  • 3 eggs, separated
  • 150 g grated carrots
  • juice of half lemon
  • 150 g chopped walnuts

METHOD:

Preheat the oven to 200C. Line a round cake tin (22 cm) with baking parchment.

Mix together the flour, baking powder, cinnamon, cloves and salt. In a separate bowl beat the oil and sugar with a mixer until well creamed. Then add egg yolks, one at a time. Grate the carrots into the mixture, add lemon juice, roughly chopped walnuts and mix everything together. Fold the flour with spices into the mixture on low speed. At the end beat the egg whites until light and stiff, and fold them carefully into the mixture with a large spoon.

Pour the mixture into the cake tin and bake for 40-45 minutes. Test with a skewer if it is ready. The cake should be moist but not sticky. Leave in the oven with repealed doors to cool for 10 minutes. Then transfer to a wire cooling rack and leave to cool down completely.

MASCARPONE CREAM

INGREDIENTS:

  • 300 g Mascarpone
  • 100 g sifted icing sugar
  • 5 TBS butter at room temperature
  • 1 tsp vanilla extract or paste

METHOD:

Put all the ingredients in a bowl and cream with an electric mixer until smooth.

Cut the cake cooled down cut it along in half. Spread half of prepared earlier cream on the bottom cake half and the rest spread over the top part. Garnish with walnuts and lightly sprinkle with cinnamon. And it is ready to serve!



·······························································

in Polish

Próbowałam wielu ciast marchewkowych, ale niewiele zostało w mojej pamięci. Raz mieszkałam niedaleko sklepu z organicznymi produktami. Właśnie tam raz na tydzień pani piekła jedno z najlepszych ciast marchewkowych na świecie. Było przekładane kremem z koziego sera i robione bez rodzynek - szczęściara ze mnie! Każdy kawałek był puszysty i rozpływał się w ustach. Za każdym razem znikał bardzo szybko, nawet wtedy gdy próbowałam przedłużyć tę przyjemność...


A teraz pierwszy raz na tym blogu ale nie pierwszy raz upieczone przeze mnie...


CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 125 g białej mąki orkiszowej
  • 125 g ciemnej mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta rozgniecionych goździków
  • szczypta soli
  • 200 ml jasnej oliwy z oliwek
  • 180 g jasnego cukru trzcinowego (np. Muscovado)
  • 3 jajka, żółtka i białka osobno
  • 150 g startej marchewki
  • sok z połowy cytryny
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich


WYKONANIE:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blachę o średnicy 22 cm dokładnie posmarować masłem i posypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, rozgniecione goździki i imbir. Olej utrzeć z cukrem za pomocą miksera. W między czasie oddzielić żółtka od białek (te zachować na później). Do ubitego oleju z cukrem dodawać po jednym żółtku. Potem dodać startą marchewkę, posiekane grubo orzechy i sok z cytryny. Następnie powoli mieszając dodawać suche składniki do mokrych i dobrze wymieszać. Na samym końcu ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.

Przełożyć ciasto do tortownicy i piec około 40-45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone - powinno być wilgotne ale nie lepkie. Gotowe pozostawić w otwartym piekarniku przez 10 minut, a następnie wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.


KREM Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

  • 300 g serka Mascarpone
  • 6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

WYKONANIE:


Wszystkie składniki umieścić w misce i utrzeć za pomocą miksera na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, a resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi i delikatnie oprószyć cynamonem. Gotowe!