Tuesday 27 November 2012

CHRISTMAS WALNUT BISCUITS


Few weeks ago I baked these biscuits for a culinary event I was invited. I left them on a table in my room so they could cool down. In the morning a sweet smell woke me up and straight away my memories of Christmas at home were brought back to me...



CHRISTMAS WALNUT BISCUITS  /Makes 30-35
// Recipe comes from my mum's book with family recipes //


INGREDIENTS:

  • 150 g plain flour
  • 100 g soft butter
  • 50-60 g ground walnuts
  • 1 egg yolk
  • 80 g icing sugar



METHOD:

Preheat oven to 200°C. Line a baking tray with baking paper. Place all ingredients in a bowl and knead the dough. Then divide it into small pieces and shape biscuits. They should be quite small. Place them on the baking tray, not very close to each other as they will grow a little bigger. Bake for about 10 minutes. Biscuits should be lightly golden brown. Warm biscuits cover in icing sugar or cover the ends in melted chocolate. Leave them to cool down. 



* Just to let you know that all participants of that event loved them and there was none left after a short while.


·······························································

in Polish

Takie ciasteczka piekłam noc przed kulinarnymi warsztatami, na które byłam zaproszona nastepnego dnia. Pełną miskę takich cudeniek zostawiłam na stoliku w pokoju żeby wystygły. O poranku obudził mnie słodki zapach i w oka mgnieniu "przeniósł" mnie do domu na Święta Bożego Narodzenia... 


ŚWIĄTECZNE ORZECHOWE ROGALIKI /30-35 sztuk
// Przepis pochodzi od mojej mamy //

SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50-60 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru pudru

WYKONANIE:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Umieścić wszystkie składniki w misce i zagnieść ciasto. Następnie odywać małe kawałki ciasta i formować rogaliki. Gotowe układać na blasze, nie za blisko siebie gdyż ciasteczka powiększą się podczas pieczenia. Piec około 10 minut. Powinny mieć kolor lekko brązowy. Gorące rogaliki obtaczać w cukrze pudrze albo moczyć ich końce w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostawić do wystygnięcia. Smacznego!

* Muszę Wam zdradzić, że wszystkim uczestnikom bardzo smakowały te ciasteczka i wszystkie szybko zniknęły.

No comments:

Post a Comment