Wednesday, 21 November 2012

WHOLEGRAIN SPELT RICOTTA SCONES

One of the easiest English teatime treats. For me, no raisins please!


WHOLEGRAIN SPELT RICOTTA SCONES / Makes 8 scones
// Recipe lightly adapted from SPROUTED KITCHEN //


INGREDIENTS:


  • 1 cup white spelt flour
  • 1 cup wholegrain spelt flour
  • 1 TBSP aluminium free baking powder
  • 1/4 cup natural cane sugar
  • 1/2 tsp sea salt
  • 1/4 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp cardamon
  • 1 tsp vanilla extract
  • 6 TBSP unsalted butter, chilled
  • 1 cup whole milk ricotta


METHOD:



Preheat the oven to 200C and line a baking sheet with baking paper. 
Mix together the flour, baking powder, salt and the spices. Cut the butter into small pieces and rub it into the flour mixture with your fingers (just be quick to not warm the butter), or use a food processor (that makes it easy). At the end add the ricotta to the butter mixture and stir them in to a form a dough using a flexible spatula, or pulse a few times in the processor.
Transfer the dough to a floured surface and working quickly, use your hands to knead the dough gently into an even mass.
























Then flour the top of dough, and pat into a 18 cm square, 2.5 cm high. With a large sharp knife divide the dough into eight scones. Transfer the scones to the prepared baking tray. Bake the scones for about 18-20 minutes until they are lightly golden at the edges. Cool them on a wire rack.


Enjoy with good jam or clotted cream, or both!


·······························································
in Polish
ORKISZOWE "BUŁECZKI" Z RICOTTĄ / 8 sztuk

Jeden z najprostszych do wykonania dodatków angielskiej 'afternoon tea' znalazł upodobanie wśród moich smakołyków. Jednak tylko w wersji bez rodzynek i najlepiej z ulubionej mąki orkiszowej.



SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka białej mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia bez aluminium
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 6 stołowych łyżek schłodzonego niesolonego masła
  • 1 szklanka (ok. 250g) sera ricotta

WYKONANIE:

Nagrzać piekarnik do temperatury 210-220 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Następnie dołożyć masło pokrojone na małe kawałki i połączyć składniki rozcierając masło palcami albo używając robota kuchennego (tak jest łatwiej). Na koniec dodać ricottę i delikatnie wymieszać za pomocą silikonowej szpatułki, albo kilka razy włączyć i wyłączyć robot aby składniki lekko się połączyły.

Przenieść ciasto na posypany mąką blat i szybko oraz delikatnie je zagnieść w miarę jednolitą masę.


Następnie posypać wierzch ciasta mąką i rozklepać je na długość 18 cm i wysokość 2,5 cm. Podzielić ciasto na osiem równych części za pomocą dużego i ostrego noża. Przenieść kawałki ciasta na przygotowaną blachę do pieczenia. Piec około 18-20 minut, aż krawędzie będą lekko przybrązowione. Upieczone bułeczki wyjąć i pozostawić na chwilę do wystygnięcia.



  • Podawać z dżemem albo ubitą śmietaną!