Wednesday, 5 December 2012

APPLE CRUMBLE with LEMON INFUSED CUSTARD


Some time ago my friend told me about her favourite great cook and food writer - Nigel Slater. I had opportunity to try some dishes from his books when my friend invited me for dinner. Than I saw the movie "Toast"...
Today I have decided to use Nigel Slater's recipe for apple crumble. I think it is another great idea for cold evenings. When served with spices and warm custard is like "heaven in mouth".


APPLE CRUMBLE
// Recipe adapted from Nigel Slater's recipe on BBC Food Recipes //
INGREDIENTS:

  • 8 medium size not very sweet apples
  • pinch of sugar if sour apples are used
  • 1 TBS water
  • 100 g wholegrain spelt flour
  • 75 g butter
  • 60 g rolled oats
  • 90 g demerara sugar
  • 1 TBS cinnamon
  • 1/2 TBS ground cardamon
  • 4 cloves


METHOD:
Preheat the oven to 200C. Grease shallow ovenproof dish with butter.

Wash and peel apples. Then remove the cores and divide each apple into 8 parts. Put them into a pan, add water (and sugar if needed), and cook until apples start to soften (about 5 minutes). When ready, transfer them into the ovenproof dish and add cloves.

Blend the flour with butter in a foods processor. Than add sugar, cinnamon and cardamon. The mixture should look like breadcrumbs, so there is no need to process these ingredients for too long. At the end mix this mixture with oats and sprinkle over apples. Splash a little bit of water over the crumbs before putting the dish into the oven.

Bake for about 30 minutes or until crisp and golden-browm on top. Serve warm or chilled, with or without custard.



LEMON INFUSED CUSTARD
// Recipe adapted from Gourmet. Original recipe makes double portion. //

INGREDIENTS:
  • 1/2 cup milk
  • 1/2 cup double cream
  • zest of lemon
  • 1 large egg
  • a little less than 1/4 cup of brown sugar
  • pinch of salt


METHOD:

Bring milk and cream to a simmer with lemon zest in a heavy saucepan over medium-low heat. Whisk together egg, sugar and salt in a medium bowl, then whisk in hot cream mixture. Return mixture to pan and cook over medium-low heat, stirring constantly with a wooden spoon, until the custard is thick enough to coat back of spoon, about 2 minutes. Immediately remove pan from the heat and strain custard through a fine sieve into a bowl, discarding zest. Serve warm, or at room temperature, or chill to thicken.

* Chilled custard keeps for up to 3 days.

·······························································

in Polish

Jakiś czas temu moja znajoma powiedziała mi o swoim ulubionym kucharzu i autorze książek kucharskich - Nigel'u Slater. Miałam możliwość spróbowania kilku jego potraw będąc zaproszoną kilka razy na obiad właśnie przez tę moją znajomą. Później widziałam film "Tost"...
Także dziś zdecydowałam się przygotować jabłka pod kruszonką przepisu Nigel'a. Myślę, że jest to kolejne fantastyczne danie na zimowe wieczory. A serwowane z korzennymi przyprawami i cytrynowym kremem budyniowym to po prostu "niebo w gębie".


JABŁKA POD KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:
  • 8 średniej wielkości nie za słodkich jabłek
  • szczypta cukru jeśli używamy kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka wody
  • 100 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 75 g masła
  • 60 g płatków owsianych
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki mielonego kardamonu
  • 4 goździki

WYKONANIE: 

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i znów każdy kawałek przekroić na pół. Włożyć do rondla, dodać wodę (i jeśli potrzeba cukier), i gotować na średnim ogniu aż jabłka zmiękną (około 5 minut). Wtedy przełożyć je do naczynia żaroodpornego i dodać goździki.


Wymieszać mąkę z masłem przez kilka sekund za pomocą robota kuchennego albo malaksera. Następnie dodać cukier, cynamon i kardamon. Na końcu dodać płatki owsiane i wszystko wymieszać. Gotową kruszonką posypać jabłka, a następnie spryskać troszczkę woda i włożyć do piekarnika.


Piec około 30 minut albo aż kruszonka będzie koloru złocisto-brązowego. Serwować na ciepło albo zimno, z lub bez kremu.


CYTRYNOWY KREM BUDYNIOWY

SKŁADNIKI:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietanki min. 30%
  • 1 duże jajko
  • 40-50 g brązowego cukru (w zależności jak bardzo słodki chcemy mieć krem)
  • szczypta soli

WYKONANIE:

Mleko, śmietankę wraz ze startą skórką z cytryny doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. W średniej misce wymieszać jajko z solą i cukrem, a następnie powoli dodać gorące mleko ze śmietaną i szybko wymieszać. Następnie przelać z powrotem do rondla i gotować na średnim ogniu cały czas mieszając drewnianą łyżką aż krem zgęstnieje, około 2 minut. Gotowy szybko zdjąć z ognia i przecedzić przez drobne sitko do miski - odcedzając skórkę cytrynową. Podawać ciepły albo w temperaturze pokojowej, albo schłodzić i wtedy krem będzie gęsty.

* Zimny krem można trzymać do 3 dni.