Monday, 3 December 2012

VANILLA & CHOCOLATE SPELT SPONGE CAKE

Sometimes there are moments when I start craving something nice and sweet, and there is nothing I can reach for. Then I start thinking intensely what I could make from ingredients I have in my kitchen's cupboards and fridge.
This time I decided to make a simple sponge cake. It was first cake in my life which I have baked. It is easy to prepare and you can do so many variations.  



VANILLA & CHOCOLATE SPELT SPONGE
// Recipe comes from my mum's book with family recipes //


INGREDIENTS:
  • 3 organic eggs*
  • spelt flour* (any flour will do; the same weight as weight of 2 eggs)
  • brown sugar* (it can be any; the same weight as weight of 2 eggs)
  • 1 TBS organic vanilla extract*
  • 2 TBS chocolate powder
  • 1/2 tsp aluminium free baking powder*





METHOD:

Preheat the oven to 180C. Grease a loaf tin or line it with a baking parchment.

Weigh 2 eggs and remember number of grams. Beat eggs and sugar in a bowl with an electric mixer until light and fluffy (more is better). Then add vanilla extract. In separate bowl mix flour with baking powder and fold gently into the egg mixture with a spatula. Pour 2/3 of butter to the baking tin. Add chocolate powder to the rest of mixture, mix together and pour it over the top of butter in the tin (you can make any pattern you want).

Bake until a toothpick inserted into the cake comes out clean, about 25 minutes. Take out cake from the oven and leave it to cool.



* I always try to use healthier ingredients when cooking and baking.



·······························································

in Polish

Czasem zdarzają się momenty kiedy nie mam czegoś dobrego do zjedzenia w zasięgu ręki i wtedy zaczynam intensywnie myśleć co mogę zrobić z dostępnych w szafkach i lodówce składników.

Tym razem zamarzyłam o zwykłym biszkopcie. Było to pierwsze ciasto jakie nauczyłam się piec. Jest łatwe do wykonania i można je zrobić z wieloma dodatkami.


WANILIOWO-CZEKOLADOWY BISZKOPT Z MĄKI ORKISZOWEJ


SKŁADNIKI:
  • 3 jajka z chowu ekologicznego*
  • wagowo 2 jajka brązowego cukru*
  • wagowo 2 jajka mąki orkiszowej* (można użyć innej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez aluminium*
  • 1 łyżka organicznego ekstraktu z wanilii*
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao (najczęściej używam Decomorreno)


WYKONANIE:

Nagrzać piekarnik do 180C. Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia. 

Całe jajka ubić z cukrem do puszystości (im bardziej lekkie tym lepsze). Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i następne delikatnie wymieszać z masą jajeczną za pomocą szpatuli. 2/3 ciasta wlać do foremki, a resztę wymieszać z kakao i dodać do ciasta w foremce (wlewając kakaową masę do białej możesz zrobić jakikolwiek szlaczek chcesz).

Piec około 25 minut aż do zarumienienia. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe wyjąć i zostawić do wystudzenia.

* Jak tylko mogę to używam składników w "zdrowszej" wersji.