Sunday, 30 December 2012

CHEESECAKE with KAYMAK


Cheesecake is one of my 'must haves' for Christmas. This kind of cheesecake with kaymak (Liska from White Plate blog had so fantastic idea) is simply perfect!  I have used less sugar than there is in a recipe and I loved it as I prefer not very sweet cakes!
It was eaten so quickly. Even the last piece which I hid at the back of the fridge for my grandma disappeared. 
Few people (including me) cannot stop thinking about it... I will have to make a new one soon.





CHEESECAKE with KAYMAK
// You can find original recipe here //



BASE
INGREDIENTS:
  • 50 g crashed salted almonds
  • 80 g crashed plain biscuits (for example petit beurre)
  • 30 g melted butter



METHOD:

Preheat the oven to 190C. Line a round baking tray (20-24 cm) with baking paper. Melt butter in a small saucepan and leave it to cool for a while. Then mix all ingredients in a food processor. Then spread mixture evenly on the baking tin and bake for about 12 minutes. When ready, take out from the oven and leave on the side.

* In the meantime, roast almond flakes in the oven heated to 190C for about 8 minutes. 


FILLING
INGREDIENTS:
  • 400 g kaymak
  • 50 g butter
  • 70 g brown sugar
  • vanilla sugar
  • 3 eggs
  • 600 g curd cheese
  • 1 TBS spelt flour (any flour will do)



METHOD:

Beat butter with sugar until fluffy. Then add 230 g kaymak (the rest will be used for a topping) and mix together. Transfer this mixture to a food processor, add eggs, cheese, flour and mix well.

Spread that mixture evenly on ready base and bake in 180C for about 45-50 minutes (next time I will bake it in 140-150C for minimum one hour). After 30 minutes check if the top does not get too brown - if so, you need to cover it with aluminium foil. When ready, turn off the oven and leave cheesecake inside to cool, leaving the door ajar. 

Then take it out from the oven and make icing.


ICING
INGREDIENTS:
  • 170 g kaymak
  • 3 TBS milk
  • 2 TBS butter
METHOD:

Simmer kaymak and milk in a saucepan on medium heat until it becomes more liquidy. If some lumps appear, use blender to make this mixture smooth. Remove from heat, add butter and mix together until well combined.

Pour mixture on the top of cheesecake and sprinkle with roasted almond flakes.

Put ready cheesecake in the fridge for at least one hour.






Enjoy!

·······························································


in Polish

Sernik to coś co muszę mieć na Święta Bożego Narodzenia. A w tej wersji (pomysł Liski z White Plate blog) z pysznym kajmakiem jest doskonały. Użyłam mniej cukru niż jest w przepisie i po prostu wyszedł rewelacyjnie! Skończył się bardzo szybko i nawet kawałek, który zachowałam dla babci, zniknął.
Poza tym kilka osób (w tym ja) nie może przestać o nim myśleć... Będę musiała zrobić  go znowu.





SERNIK KAJMAKOWY
// Oryginlany przepis znajdziecie tutaj //


SPÓD

SKŁADNIKI:
  • 50 g solonych migdałów
  • 80 g herbatników (np. petit beurre)
  • 30 g roztopionego masła


WYKONANIE:


Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Blachę o średnicy 20-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić w małym rondelku i pozostawić do wystygnięcia przez kilka minut. Następnie wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Wyłożyć taką masą spód blachy, wyrównać i piec około 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.

* W międzyczasie uprażyć płatki migdałów w temperaturze 190 st. C przez około 8 minut.


MASA SEROWA

SKŁADNIKI:
  • 400 g masy kajmakowej (kupiłam gotową w sklepie z produktami benedyktyńskimi)
  • 50 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 600 g białego sera (użyłam sera w kostkach od Benedyktynów; można użyć również gotowego sera na sernik)
  • 1 łyżka mąki orkiszowej (można użyć inną)


WYKONANIE:

Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać 230 g masy kajmakowej (resztę wykorzystać do polewy) i utrzeć aż masa będzie gładka. Przełożyć do malaksera, dodać jajka, ser i mąkę, wymieszać.

Masę przełożyć na podpieczony spód, równo rozprowadzić i piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut (następnym razem chcę upiec taki sernik w 140-150 st. C przez min. godzinę). Po 30 minutach sprawdzić czy wierzch za bardzo się nie przypieka - jeśli tak, to trzeba przykryć folia aluminiową. Gotowy sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami do wystygnięcia.

Ostudzony sernik wyjąć i przygotować polewę.


POLEWA KAJMAKOWA

SKŁADNIKI:
  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

WYKONANIE:

Kajmak z mlekiem gotować na małym ogniu aż masa stanie się płynna. Jeśli powstaną grudki, należy ją zmiskować. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać do połączenia się składników.

Następnie polać polewą wierzch całkowicie ostudzonego sernika i posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałów.

Gotowy sernik wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!