Tuesday, 19 November 2013

WHOLEGRAIN SPELT RICOTTA SCONES with PERSIMMONS

That post is one week old but I still think it is worth to post it anyway ;)


On my way to do shopping I went past the city centre of Manchester and the stands of Xmas market were nearly ready. There were some Christmas ornaments on the lamps, trees etc. It was the first time when I could 'smell' coming Christmas this year and I thought, 'too early - it is still the beginning of November'.

When I got home I decided to stop that craziness for a second by making colourful and sunny dish.

The idea of using persimmons by Sarah is simply great! I think these fruits go so well with sweetness of wholegrain spelt flour in my recipe.




WHOLEGRAIN SPELT RICOTTA SCONES with PERSIMMONS /Makes 6 or 9
/Recipe adapted from here/


INGREDIENTS:
  • 1/2 cup white spelt flour
  • 1/2 cup wholegrain flour
  • 1 TBS baking powder
  • 1/4 cup coconut sugar
  • 1/2 tsp sea salt
  • 1/4 tsp cinnamon
  • 1/4 tsp cardamon
  • 6 TBS unsalted butter
  • 1 cup finely chopped persimmons
  • 1 cup ricotta




METHOD:

Preheat the oven to 220C. Line baking tray with parchment paper.

Mix all dry ingredients together in a large bowl. Then add butter and mix until crumble texture (use pastry  blender or knife or your fingers - but be quick not to warm the butter) . Toss in the persimmons and mix gently, followed by adding ricotta stirring into very well.

Transfer the dough onto floured surface and pat it into a 17cm square, 2.5cm high. Divide the dough into 6 (or 9) scones by sharp knife. Transfer onto the baking sheet and bake for about 18 minutes or until golden at the edges.

Cool them for a while and then enjoy!





in Polish:



ANGIELSKIE BUŁECZKI zwane 'SCONES' z PERSYMONEM i RICOTTĄ


SKŁADNIKI:
  • 1/2 szklanki białej mąki orjiszowej
  • 1/2 szklanki ciemnej mąki orkiszowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru z palmy kokosowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 6 łyżek masła
  • 1 szklanka pokrojonych na małe kawałki persymonów
  • 1 szklanka sera ricotta

WYKONANIE:

Nagrzać piekarnik do 220C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wymieszać wszystkie suche składniki w dużej misce. Następnie dodać masło i szybko zagnieść. Dodać kawałki persymonów i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać ricottę i znowu wymieszać.

Ciasto przenieść na posypany mąką blat i ukształtować kwadrat o bokach około 17cm. Podzielić na 6 lub 9 części za pomocą dużego noża. Ułożyć na blasze i piec około 18 minut albo aż brzegi się zarumienią.

Wyjąć, ostudzić i rozkoszować się!