Tuesday, 26 November 2013

QUINOA with PLUMS & SPICES topped with CHIA JAM


It has been cold for a week now and I started craving more warm food. Moreover, I woke up today feeling not very well. So the time for nutritious and warming up breakfast arrived!




QUINOA with PLUMS & SPICES topped with CHIA JAM / Makes 1 portion


INGREDIENTS:
  • 4 plums
  • 1 TBS extra virgin coconut oil
  • about 6 cloves (I smashed their tops before adding them)
  • 1 TBS ground cinnamon
  • 1/2 TBS ground cardamon
  • 2 cups cooked quinoa
  • 2 TBS maple syrup or coconut sugar
  • prepared earlier chia jam (recipe here without berries)


METHOD:

Wash and cut in medium size pieces plums. heat the pan with coconut oil, add plums and all spices and saute for about 10 minutes. then add quinoa and after next 5 minutes transfer to bowl, top with chia jam and enjoy!




in Polish:


SKŁADNIKI:
  • 4 duże śliwki
  • ok. 6 goździków (przed dodaniem rozgniatam palcami ich główki?)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki kardamonu
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego
  • przygotowany wcześniej dżem z chia ziarenek (opcjonalnie)


WYKONANIE:

Śliwki umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Rozgrzać olej kokosowy na patelni, dodać śliwki, przyprawy i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać komosę i po 5 minutach śniadanie jest gotowe!