Monday, 25 February 2013

VANILLA ALMOND SPELT MUFFINS with BLUEBERRIES

Today is a special day so that is the reason to make my favourite muffins.



VANILLA ALMOND SPELT MUFFINS with BLUEBERRIES /Makes about 20 mini muffins

INGREDIENTS:

  • 1 & 1/4 cups wholegrain spelt flour
  • 1/2 cup flaked almonds (or ground)
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 cup palm sugar (or brown)
  • pinch of salt
  • 130 g clarified butter
  • 1/2 cup almond milk
  • 2 eggs
  • vanilla extract (as much as you like)
  • 1 cup blueberries




METHOD:

Preheat oven to 180 - 190 C. Melt butter and leave to cool. Mix all dry ingredients in a big bowl. In another bowl whisk eggs, almond milk, vanilla extract and add butter when ready. Then pour wet ingredients to dry and mix well. At the end add blueberries and mix. Use spoon to pour mixture in muffin moulds. Bake for about 20 minutes. 



·······························································






in Polish


Dziś mam powód do zrobienia moich ulubionych muffinek.


WANILIOWO MIGDAŁOWE MUFFINY Z JAGODAMI /około 20 mini muffin

SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach (albo mielonych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru palmowego (lub brązowego)
  • szczypta soli
  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • ekstrakt z wanilii (ile lubisz)
  • 1 szklanka jagód

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 180-190 st. C. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostudzenia. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej, roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt z wanilii a na końcu ostudzone masło. Następnie wlać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać. Dodać jagody i wymieszać. Przekładać do foremek za pomocą łyżki. Piec około 20 minut.