Thursday, 28 February 2013

BANANA SPELT MUFFINS with WALNUTS & PECANS


I have to admit that I love muffins. If you use mini muffin molds, there are so many of small treats coming out from not big amount of mixture.

Today it is a turn for:




BANANA SPELT MUFFINS with WALNUTS & PECANS /Makes about 22 mini muffins

INGREDIENTS:

  • 1 & 1/4 cups wholegrain spelt flour
  • 1/2 cup chopped walnuts & pecans, plus some for garnish
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 cup palm sugar (or brown)
  • pinch of salt
  • 130 g clarified butter
  • 2 eggs
  • 1/2 cup almond milk
  • 2 bananas

METHOD:

Preheat oven to 180 - 190 C. Melt butter and leave to cool. 


Mix all dry ingredients with chopped nuts in a big bowl. 

In another bowl whisk eggs with almond milk and then add butter when ready. Pour wet ingredients to dry and mix well. 


At the end add mashed bananas and mix. 


Use spoon to pour mixture into muffin molds. Garnish with nuts. 

Bake for about 20 minutes. 




·······························································


in Polish

Muszę przyznać, że uwielbiam muffiny. Jeżeli użyć mini foremek, wychodzi tak wiele malutkich pyszności z niedużej ilości ciasta.
Dziś kolej na:


BANANOWE MUFFINY Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I PEKAN /około 22 mini muffin

SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich i pekan, plus kilka na ozdobę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru palmowego (lub brązowego)
  • szczypta soli
  • 130 g masła
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 2 banany

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 180-190 st. C. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostudzenia. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki z posiekanymi orzechami. W drugiej, roztrzepać jajka, dodać mleko a na końcu ostudzone masło. Następnie wlać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać. Dodać rozgniecione banany i wymieszać. Przekładać do foremek za pomocą łyżki. Przyozdobić orzechami. Piec około 20 minut.