Saturday, 2 February 2013

SPONGE CAKE WITH COFFEE



SPONGE CAKE with COFFEE

INGREDIENTS:

  • 4 eggs
  • 1 cup sugar
  • 1 cup spelt flour
  • 1/2 cup potato starch
  • 2 tsp. baking powder
  • 250 g butter

METHOD:

Preheat the oven to 180C. Grease a loaf tin or line it with a baking parchment.


Beat all eggs with sugar with electric mixer until light and fluffy. 


Then add flour and baking powder, mix well using a spatula. Melt butter in a small saucepan and leave it to cool for a while. At the end add butter slowly to the mixture.


Pour 2/3 of the mixture to the baking tin. 


Add instant coffee to the rest of the mixture, mix and then pour it over the top of the mixture in the tin. 



Bake until a toothpick inserted into the cake comes out clean, about 45 minutes. Take out the cake from the oven and leave it to cool.







·······························································



in Polish


BABKA PIASKOWA z KAWĄ

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki kartoflanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła


METODA:


Nagrzać piekarnik do 180C. Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia. 

Całe jajka ubić z cukrem do puszystości (im bardziej lekkie tym lepsze). Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać za pomocą szpatuli. Rozpuścić masło w małym rondelku, zostawić chwilę do wystygnięcia, a następnie wolno wlewać do masy i dobrze wymieszać.
2/3 ciasta wlać do foremki, a resztę wymieszać z kawą rozpuszczalną i dodać do ciasta w foremce. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.