Tuesday 8 January 2013

FRUITCAKE

There were some nuts and dried fruits left after Christmas so I decided to use them. It has been ages since I baked a fruitcake.


FRUITCAKE

INGREDIENTS:

  • 4 eggs
  • sugar (the same as weight as the weight of 3 eggs)
  • flour(the same as weight as the weight of 3 eggs)
  • 1 tsp baking powder
  • walnuts*
  • raisins*
  • candied orange peel*



METHOD:

Preheat the oven to 180C. Grease a loaf tin.

Weigh 3 eggs and remember number of grams. Measure the same amount of grams of sugar. Beat eggs with sugar in a bowl with an electric mixer until white and fluffy. Then measure flour, add it with baking powder to egg mixture and mix gently using wooden spoon or spatula. At the end add all dried fruits and nuts and mix together. Pour mixture into the tin.

Bake for about 25-30 minutes until a toothpick inserted into the cake comes out clean. Take out from the oven and leave it to cool.





* You can use anything you like.


·······························································

in Polish


Po świętach zostało trochę bakalii, więc postanowiłam je zużyć. Już tyle czasu upłynęło odkąd piekłam ostatni raz keks. 

KEKS

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 3 jajka cukru
  • 3 jajka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • orzechy włoskie*
  • rodzynki*
  • kandyzowana skórka pomarańczowa*

METODA:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką.

Zważyć 3 jajka i odmierzyć tyle samo cukru i mąki. Całe jajka ubić z cukrem aż masa będzie puszysta i bardziej biała niż żółta. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatuli. Na końcu dodać bakalie i wszystko wymieszać. Przelać do foremki.

Piec około 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

* Można użyć innych bakalii.

No comments:

Post a Comment