Friday, 4 January 2013

CHESTNUT CREAM

I remember there was a time when I was really interested how chestnuts tasted. I tried these delicious small things for the first time when I went to Vienna before Christmas when I was at high school.
Last year I watched Rachel Khoo BBC series and I have decided to try her chestnut cream recipe. It is delicious! and it can be eaten with crepes, toasts, waffles, cakes etc.




CHESTNUT CREAM
// You can watch it here //


INGREDIENTS:

  • 200 g cooked chestnuts (you can buy them in supermarket)
  • 250 ml double cream
  • 2 TBS cane sugar
  • 1 vanilla pod
  • 1 & 1/2 TBS cognac (optional)




METHOD:

Remove seeds from vanilla pod and add them all together with the rest of ingredients to a medium size pan. Simmer for about 10 minutes. Take out vanilla pod and blend until paste is smooth. And it is ready! 






·······························································

in Polish


Pamiętam jak bardzo byłam zainteresowana smakiem kasztanów. Raz przed świętami Bożego Narodzenia pojechałam do Wiednia i właśnie tam po raz pierwszy próbowałam tych pyszności.
W zeszłym roku oglądałam serię BBC z Rachel Khoo i postanowiłam spróbować jej przepisu na krem z kasztanów. Jest pyszny i można go serwować z naleśnikami, tostami, goframi, ciastami itp.



KASZTANOWY KREM
// obejrzyjcie tutaj //

SKŁADNIKI:

  • 200 g ugotowanych kasztanów
  • 250 ml śmietanki min. 30%
  • 2 stołowe łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 i pół stołowej łyżki koniaku (opcjonalnie)

WYKONANIE:

Kasztany, śmietankę i cukier włożyć do rondla. Wyskrobać ziarenka wanilii i wraz z laską włożyć do pozostałych składników. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Gotowe!